A B12-vitamin bevitele vegetáriánusoknak

B12-vitamin vegetáriánusoknak

Napjainkban sokan döntenek úgy, hogy lemondanak a húsfogyasztásról, hogy egészségesen táplálkozzanak, viszont akkor a benn lévő fontos anyagokat be kell juttatni a szervezetbe valamilyen úton vagy módon.

Most néhány mondatban essen szó arról, hogy miért fontos pótolni a B12-vitamint vegetáriánusoknak? Mivel a B12-vitamin természetes úton a legnagyobb mértékben a húsokban és a májban található meg, számukra nehezebb a napi bevitelt biztosítani. Ezt tojás és tejtermékek fogyasztásával, valamint étrend-kiegészítőkkel, kapszulákkal egyaránt megteheti. A B12-vitamin hiány az egész testre kihat. Általában enyhe fáradékonysággal, gyengeséggel jár, valamint a bőr és nyálkahártya is sápadtabb lesz.

A B12-vitamin hiány tünetei a vérszegénységen és krónikus betegségeken mutatkoznak. Emellett ingerlékenység, memória-kiesés, depresszió és pszichózis is jelentkezhet. A legjobb B12-vitamin forrás a szardínia, a lazac, a tőke- és tonhal, a garnélarák és a tejtermékek. Fontos, hogy minden egyes nap pótolja a kellő mennyiséget.