A fehérborok igen sokfélék lehetnek

glasses-213156_640

A fehérborok nagyon finomak a vacsorához is

Magyarországon rengetegféle fehérbort lehet kapni. Gondoljunk csak az olaszrizlingre, a furmintra, a hárslevelűre, kéknyelűre vagy a szürkebarátra. Nem csoda, hogy ilyen sokféle ital van, hiszen a fehérborok Magyarországon nagyon kedveltek. A magyarok rendszeresen fogyasztják őket a családi és munkahelyi ebédeken, vacsorákon, mivel könnyen ellazítják az embereket és garantálják a kötetlen, oldott hangulatot. A fehérborok egyébként fehér szőlőből készülnek, amit Magyarországon belül több borvidéken is termesztenek. Az olaszrizling például a legelterjedtebb minőségi fehérborok közé tartozik hazánkban. Főképp a badacsonyi, csopaki és egri borvidékeken termesztik. A furmint íze kellemes és jellegzetes. Hazánkban Tokaj és Somló közelében termesztik ezt a szőlőfajtát, ami kitűnően aszúsodik. A fehér borok másik képviselőjének alapanyagát, a hárslevelű szőlőt a Mátrában, Egerben és Villányban termesztik. A belőle készült száraz bor érdekes, virágillatú ital. Ezt a faját is fel szokták használni az aszú készítéséhez. A szürkebarát Franciaországból eredeztethető és szeptember közepén érik, általában félédes borokat készítenek belőle. A fent felsorolt fajták csak kis részét jelentik a fellelhető típusoknak, ezért érdemes minél többet kipróbálni és kísérletezni az ízekkel.

Címkék:  ,