Személyiségfejlesztés a jobb kapcsolatokért

személyiségfejlesztés

Személyiségfejlesztés

Ki ne töltött volna el néhány álmatlan éjszakát? Egy érdekes könyv, izgalmas film, felkészülés a vizsgára, éjszakai műszak. Az alvászavar kezelése és kutatása alatt felhalmozódott tapasztalatok fényében, a szakértők azt mondják, hogy az ilyen éjszakák után természetes, hogy túlterheltek vagyunk. A pihenés után a szervezet gyorsan felépül, folytatódik a szokásos ritmus és élvezzük az életet. Viszont előfordul, hogy az álmatlan éjszakák egymást követik hetekig, hónapokig vagy akár éveken át.

Az alvászavar kezelését választó páciensek elmondták, hogy ilyenkor sokszor délután vagy kis részletekben aludtak. Valakik azonban céltalanul próbálják meg helyreállítani az éjszakai alvást. Néhányuknak ez új életmóddá válik, ami tönkreteszi a baráti, a családi és a munkakapcsolatokat. Éjszaka különböző gondolatok jönnek a fejünkbe, amelyek gyakran kellemetlenek. Ezek a létezés értelmetlenségéről, a hazugságokról, a szorongásokról és a félelmekről szólnak. Az álmatlanság jelzi a mentális egészségünk problémáit, amit az alvászavar kezelése old meg. A személyes növekedés elsősorban az egyén erőfeszítéseitől függ, de ezek nem mindig elegendőek. A személyiségfejlesztés folyamata az élet csendes időszakaiban lassabb lehet, mert ilyenkor nem kell összetett problémákat megoldani, de intenzívebbé válhat egy válság időszakában és/vagy más emberekkel való intenzív interakció során. A személyiségfejlesztés az ember egyéni növekedése, ami a potenciáljának az állandó és folyamatos fejlesztéséből áll.

Ez a potenciál a pszichológiai tulajdonságok olyan komplexe, ami lehetőséget ad a döntések meghozatalára és a viselkedés szabályozására, figyelembe véve és kiértékelve a helyzetet, de elsősorban a saját belső elképzelések és kritériumok alapján. A valóság teljesebb észlelése, az élet „nyitott szemmel” való szemlélete lehetővé teszi, hogy jobban megértsük mások véleményét, elfogadjuk azokat, megszabaduljunk az illúzióktól és az előítéletektől. A személyiségfejlesztés révén, a másokkal való kapcsolattartás során nyitottabbá és természetesebbé válhatunk.