Kötelező biztosítás tudnivalók – Itt egy hasznos oldal

Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítás

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nem egy választható biztosítási forma, hanem ezt mindenkinek meg kell kötnie, aki valamilyen gépjárművel rendelkezik. Ezt a módozatot törvény szabályozza, célja pedig, hogy a közlekedés alkalmával általunk másoknak okozott károkat a biztosító térítse meg. Kötelező biztosítás kötés előtt mindenképp érdemes szétnézni az olyan weboldalakon, mint például a www.biztoshely.hu. Voltaképpen, kötelező gépjármű biztosítás nélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban, ha mégis megtesszük, akkor súlyos bírságokkal kell számolnunk.

Emellett azzal is szembesülhetünk, hogy az esetleges általunk okozott kárt a saját zsebünkből lesz muszáj kifizetnünk. Ezek ismeretében érthető, hogy az autótulajdonosok nem járnak kötelező biztosítás nélkül az utakon. Azonban keresik a legolcsóbb megoldást erre, sokan több biztosító ajánlatait is átnézik, mielőtt valamelyik mellett döntenének. Az említett weboldalon megtalálható egy KGFB díjszámító rendszer, aminek használatával 11 biztosító ajánlata tekinthető meg.

Ennek köszönhetően, könnyen megtalálhatjuk a legkedvezőbb árú biztosítást. A kalkulátort alkalmazhatjuk tájékozódásra, de a kötelező gépjármű felelősség biztosítás megkötéséhez szintén. Minden esetben a vonatkozó biztosítási jogszabályok szerint dől el, hogy a kötelező biztosítás miért fizet. A biztosító kizárólag abban az esetben téríti meg a károsultnak a biztosítási összeget, ha teljes biztonsággal megállapítható, hogy az ügyfele, vagyis a kárt okozó gépjárművezető egyértelműen felelősségre vonható a károkozás miatt.

Abban az esetben viszont nem fizet a biztosító, ha a gépjárműben lévő műszaki cikkekben és alkatrészekben kár keletkezett. Továbbá, fontos információ, amit minden gépjárművezetőnek tudnia kell, hogy a biztosító csak akkor téríti meg az okozott kárt, ha a baleset idején ügyfele nem állt alkoholos befolyásoltság, kábítószer vagy gyógyszer hatása alatt. A portálon még több tájékoztatást megtalálhatunk erről a biztosításról, valamint a szerződést is megköthetjük helyben.