Gyönyörű vörös színű a Blauburger

Blauburger

Blauburger

A borászok is igyekeznek azon, hogy az ismert fajták mellett, a kevésbé ismerteket is használják a borok készítésében. Kihívás a pincemestereknek, hogy kísérletezzenek, hiszen a borok területén is nagy a kínálat és a pincészetek szeretnek újdonságokkal megjelenni. Az osztrák nemesítők hozták létre a Blauburger szőlőfajtát, a Kékoportó (Portugieser) és a Kékfrankos keresztezésével. A cél valószínűleg a szín és az aroma javítása volt és a nemesítés sikerrel járt. Hazánkban elsősorban az ország nyugati részén vannak meg azok a talaji és éghajlati feltételek, amelyek kedveznek ennek a fajtának.

Hiszen a Blauburgernek is, a többi szőlőfajtához hasonlóan, vannak „kedvelt termőhelyei”, mint ahogy az embereknek is vannak kedvelt és kevésbé kedvelt tartózkodási helyei. Ezt a szőlő úgy fejezi ki, hogy egyik helyen jobban nő és ízletesebb, zamatosabb lesz mint a másikon. A Blauburger is, a szülőhazájához hasonló éghajlati és föld összetételi helyeken hozza a legjobb termést. A Blauburger fajtát épp erőteljes vörös színe miatt házasításokban is használják, hiszen nagyon szép vörösre festi a többi bort is.

Címkék:  ,