Mikor hívjuk a vállalati jogászt?

vállalati jogász

Vállalati jogász

A címben feltett kérdésre adható helyes válasz sokaknak egy értelmű minden esetben, amikor jogi tanácsadásra van szükség. Viszont sokan vannak abban a táborban is, akik úgy gondolják, hogy még a bonyolultabb ügyeket is képesek megoldani a vállalati jogász bevonása nélkül. A GDPR szabályozások bevezetésekor például nagyon népszerű választás volt inkább egy marketingestől segítséget kérni, mondván, hogy ez a kérdés azt a területet érinti. Nos, ez nem feltétlenül helyénvaló húzás, még akkor sem, ha a marketinges pontosan tudja, hogy miről van szó.

A vállalati jogász azonban nemcsak tudja, de értelmezni is képes, méghozzá megfelelő mélységben és a sokszor ködös szabályozásokat is tisztázza. Természetesen ez csak egyetlen példa volt a megannyi eset közül, ami felmerülhet egy cég életében és mindenképpen vállalati jogász alkalmazása után kiállt. Amennyiben nincs lehetőségünk arra, hogy a cég munkatársaként foglalkoztassunk egy szakembert, úgy érdemes legalább egy megbízható vállalati jogászt keríteni.

Léteznek olyan esetek is, amikor a jogász az ügyvéd talárt lerakja és felölti a gazdasági mediátor öltönyét. Erre általában azokban az esetekben kerül sor, amikor valamilyen nézeteltérés alakul ki két fél között. Ez lehet a cégen belül főnök-beosztott vagy két beosztott közötti probléma, de lehet egy partnercéggel vagy megrendelővel történő összekülönbözés, sőt, még számos példát lehetne említeni.

A gazdasági mediátor alkalmazása ilyenkor nemcsak azért szükséges, hogy biztos kezekben tudva az ügyet, levegye a vállunkról a stresszt, de azért is, mert a segítségével gyorsabban és olcsóbban lehet lebonyolítani a procedúrát. Ezeken túl pedig az is mellette szól, hogy a mediáció során nem ellenérdekekről és egymással szemben álló felekről beszélhetünk, hanem partnertárgyalásról, ahol a legjobb közös megoldás megtalálása a cél. A gazdasági mediátor tehát minden esetben arra törekszik, hogy a jövőbeni jó kapcsolatot sikeresen fenntartsa a felek között, legyen bármilyen macerás is az ügy.

Címkék: