Kategória Napelem

Mikor térül meg a napelem telepítés?

napelem rendszer telepítés

Napelem rendszer telepítés

A napelem rendszerek telepítése az utóbbi években rendkívüli módon elterjedt hazánkban, hiszen ez számos előnnyel jár. Azonban sokan felteszik a kérdést, hogy mikor, hány év alatt térül meg ez a nem alacsony költségű beruházás? Több tényezőtől is függ a napelem rendszer telepítés megtérülése. Elsősorban a háztartás energiaigénye befolyásolja a megtérülési időszakot. Továbbá, ennek kiszámításakor figyelembe kell venni a rendszer kiépítésének költségeit, valamint a várható energia-megtakarítást. A megtérülési időt több tényező is befolyásolja.

Nem mindegy, hogy milyen minőségű és hatásfokú napelemeket és invertert használunk, a gyenge színvonalú beépített anyagok alkalmazása akár évekkel is leronthatja a napelem rendszerünk megtérülésének idejét. Ha nem megfelelő a rendszer tájolása, akkor lényegesen kevesebb energiát termelnek a napelemek. Hatással van a megtérülési időre a tartószerkezet kivitelezésének minősége, illetve a napsütéses órák száma és az árnyékolási tényezők.

Olvasd Tovább

Egyenletes termelést nyújt az okos napelem

okos napelem

Okos napelem

Fontos a gyors és hatékony energiatermelés, aminek hiányában a jelenleg működő gazdasági szektorok kártyavárként dőlnének össze. Sokan bele sem mernek gondolni abba, hogy mi lesz akkor, ha a jelenleg nagyüzemben kitermelt nyersanyagok egyszer csak elfogynak. Szerencsére az olyan páratlan technikai újítások, mint az okos napelem, reménykedésre ad okot. A napenergia kinyerése egyáltalán nem újdonság, hiszen már sok évtizede próbálkoznak azzal, hogy növeljék a panelek kapacitását.

A fejlesztők ugyanakkor rájöttek, hogy néha nem is annyira a teljesítmény fokozásán van a hangsúly, hanem inkább az egyenletesség megtartásán. Az okos napelem éppen erre képes. Amikor az üzembe helyezett rendszer valamelyik részére árnyék vetül, akkor a speciális mikrochipeknek hála, a többi részen fokozódik a termelés, ezzel megtartva az elvárt mértéket. A kis vezérlőegységek továbbá elérik, hogy csökkenjen a túlmelegedés kockázata, így az okos napelem élettartama jelentősen kitolódik.

Olvasd Tovább

A naperőmű az élhető jövő egyik záloga

Fotovoltaikus naperőmű

Annak érdekében, hogy a Földön minél tovább fennmaradhasson az élet és persze ideális körülmények között, szükség van arra, hogy amennyire csak lehetséges, óvjuk életterünket,és ne aknázzuk ki a végtelenségig a természeti erőforrásokat.

Ennek számtalan módja lehetséges, az egyik, ha minél több naperőmű működik. Ezek az olyan erőművekhez tartoznak, amelyek a napsugárzásból származó energiát hasznosítják. A naperőművek egyik része a fotovoltaikus, melyek napelemek segítségével állítanak elő elektromos áramot.

Olvasd Tovább