Kategória Napelem

Egyenletes termelést nyújt az okos napelem

okos napelem

Okos napelem

Fontos a gyors és hatékony energiatermelés, aminek hiányában a jelenleg működő gazdasági szektorok kártyavárként dőlnének össze. Sokan bele sem mernek gondolni abba, hogy mi lesz akkor, ha a jelenleg nagyüzemben kitermelt nyersanyagok egyszer csak elfogynak. Szerencsére az olyan páratlan technikai újítások, mint az okos napelem, reménykedésre ad okot. A napenergia kinyerése egyáltalán nem újdonság, hiszen már sok évtizede próbálkoznak azzal, hogy növeljék a panelek kapacitását.

A fejlesztők ugyanakkor rájöttek, hogy néha nem is annyira a teljesítmény fokozásán van a hangsúly, hanem inkább az egyenletesség megtartásán. Az okos napelem éppen erre képes. Amikor az üzembe helyezett rendszer valamelyik részére árnyék vetül, akkor a speciális mikrochipeknek hála, a többi részen fokozódik a termelés, ezzel megtartva az elvárt mértéket. A kis vezérlőegységek továbbá elérik, hogy csökkenjen a túlmelegedés kockázata, így az okos napelem élettartama jelentősen kitolódik.

Olvasd Tovább

A naperőmű az élhető jövő egyik záloga

Fotovoltaikus naperőmű

Annak érdekében, hogy a Földön minél tovább fennmaradhasson az élet és persze ideális körülmények között, szükség van arra, hogy amennyire csak lehetséges, óvjuk életterünket,és ne aknázzuk ki a végtelenségig a természeti erőforrásokat.

Ennek számtalan módja lehetséges, az egyik, ha minél több naperőmű működik. Ezek az olyan erőművekhez tartoznak, amelyek a napsugárzásból származó energiát hasznosítják. A naperőművek egyik része a fotovoltaikus, melyek napelemek segítségével állítanak elő elektromos áramot.

Olvasd Tovább