műanyag ablakok

Mire kell figyelni a műanyag ablakok karbantartásánál?

Nem igényelnek különösebb karbantartást a nyílászárók műanyag felületei, azonban rendszeresen gondoskodni kell ezek tisztításáról. Súrolószerek alkalmazása nem megengedett ezeken a felületeken, a langyos, enyhén mosogatószeres víz elegendő. Ez semmiképp sem maradhat el a műanyag ablakok karbantartásánál.

Továbbá, a hőszigetelő üveg tisztítása történhet a hagyományos ablaküveg tisztítószerek alkalmazásával. Nem ajánlott pengét, kést, súrolószert használni az üvegre került festéknyomok eltávolításának érdekében. Elengedhetetlen a vasalatok karbantartása is. Ezek a vasalatelemek (pántok, zárfogadók, zárszerkezetek) évente egyszeri tisztítást, a rájuk rakódott por és egyéb szennyeződések eltávolítását, illetve olajozást igényelnek.

Sav és gyanta tartalmú tisztítószerek használata nem tanácsos. A műanyag ablaktömítéseknek is karbantartásra van szükségük. Tanácsos ezeket lemosni, glicerinnel bekenni, esetleg szilikon spray-t rájuk fújni. Így megőrzik a rugalmasságukat, hőszigetelő képességüket a teljes élettartam alatt.

Miért fontos a műanyag ablak karbantartása?

Amikor felvetődik ez a kérdés, akkor általában a higiéniai, esztétikai megközelítés jut a legtöbb ember eszébe, viszont ez nemcsak az üvegfelület rendszeres tisztítását jelenti. Mindazonáltal elengedhetetlen a szakszerű tisztítás azért, hogy megfelelő mennyiségű fény juthasson a belső terekbe.

Ugyanakkor, a megfelelő karbantartással megnöveljük a nyílászáró élettartamát. Emellett, a legtöbb gyártó is csak akkor vállal garanciát, ha adekvát módon karbantartjuk az ablakainkat. Természetesen, egy lakás, ház esetében a rendszeres ablaktisztítás nem marad el, hiszen a lakterünk, környezetünk így lehet kellemes, tiszta.

Tehát, több szempontból is ajánlott karbantartani a műanyag ablakokat, és erről a folyamatról aprólékosan is olvashatunk a veka.hu weboldalon. A jól karbantartott műanyag ablakok hosszú éveken keresztül biztosítanak a felhasználóknak rengeteg előnyt, sokkal többet, mint a fából és az alumíniumból készült változatok.

A műanyag ablakok előnyei

Első és nagyon fontos előnyük az, hogy rendkívül kedvező áron szerezhetőek be, ami mindenkinek pozitívum. De ez nem azt jelenti, hogy az alacsonyabb ár alacsonyabb minőséget képviselne, esetleg a műanyag ablak kevesebbet nyújtana, mint az egyéb anyagból készült társai. Az alacsony ár egyszerűen annak köszönhető, hogy lényegesen nagyobb mennyiségben folyik a műanyag nyílászárók gyártása, mint például a fa vagy az alumínium ablakoké.

Emellett, festeni sem kell a műanyag ablakokat, és rendkívül széles színskálából választhatjuk ki azokat, amik megfelelnek az ingatlanunk kinézetének és az ízlésünknek.

A hőszigetelő képesség egy újabb pozitívuma a műanyag ablakoknak, mert ezek télen nem engedik kiszökni a meleget, nyáron pedig nem hagyják bejutni a forróságot a lakásba. Ezzel a tulajdonsággal a hideg évszakban csökkenthetik a fűtési költségeket, és minden évszakban biztosítják a kellemes benti hőmérsékletet. A hangszigetelő képességével a műanyag nyílászáró kizárja az utca zaját.

Címkék: