Külföldön is érvényes a casco biztosítás?

Jóllehet, Magyarországon nem kötelező a casco biztosítás megkötése, mégis ajánlott megfontolnunk ezt a lehetőséget a kedvenc négykerekűnk védelme érdekében. Itthon tehát egyértelmű a helyzet, de mi van abban az esetben, ha külföldön történik valamilyen káresemény, térít a casco biztosítás?

Erről bővebben is tájékozódhatsz a www.biztoshely.hu weboldalon. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításra nem támaszkodhatunk, ha mi okoztunk balesetet, sem akkor, ha a kárt okozó sofőr elhajt, ilyenkor kizárólag a casco nyújthat segítséget.

Általában érvényes a casco biztosítás az európai országokban, de érdemes tudni, hogy nincs erre vonatkozó egységes szabályozás, vagyis az egyes társaságoknál eltérő lehet a biztosítás területi hatálya. Tehát külföldre is érvényes a casco, ha az adott országra kiterjed a biztosításunk. Ez kiderül a szerződési feltételekből. Rengeteg magyar ember készül idén nyáron külföldi nyaralásra, sokan gépkocsival tervezik az utat, ezért célszerű casco biztosítást kötni.

Magyar cascoval külföldön

Más országokban is számíthatunk a biztosítótársaság segítségére, ha magyar cascoval rendelkezünk, és saját hibánkból balesetet szenvedünk idegen országban. Viszont ennek mértéke korlátozott, hiszen külföldön bármely biztosító csak a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen helyszíni szükségjavítást fizeti.

A gépkocsi teljes helyreállítását Magyarországon kell elvégeztetni. Jó hír, hogy casco biztosítás köthető egy hétre, egy hónapra, tehát rövid időre is. A biztosítók azért dolgozták ki ezt a lehetőséget, mert nagy igény mutatkozott rá. Az Európai Unió más országaiban lényegesen népszerűbb a casco biztosítás, mint hazánkban.

Itthon talán a legnagyobb visszatartó erőt az ár jelenti, hiszen drága ez a biztosítási termék, amit az autósok nagy része nem akar vagy nem is tud bevállalni. Magyarországon nagy terhet jelent egy autó fenntartása a tulajdonosra, amiből logikusan következik, hogy csak annyi pénzt költ rá, amennyit feltétlenül szükséges. Azonban nem érdemes játszani az autó biztonságával.

Határozott idejű casco

Ez a módozat igénybevehető akár 3 napra vagy 1-2 hónapra, de van olyan biztosító, amelyik 1 évre is megköti. A határozott idejű casco leggyakrabban azoknak a nyaralóknak, utazóknak szól, akik hosszabb külföldi útra indulnak, és szeretnék teljes biztonságban tudni a gépkocsijukat az utazás idejére.

Minden autós tudja, hogy a hosszú utakon sokkal nagyobb a balesetveszély, mint amikor csak ritkán vagy rövidebb utakra használjuk az autót. Arra szintén számíthattok, hogy külföldön mások a törvények, a jogszabályok, ami az esetleges balesetekre vagy más, az autót érintő káreseményekre vonatkoznak.

Igazából, külföldön sokkal inkább lehetünk kiszolgáltatott helyzetben, mint a hazai utakon. A határozott idejű casco ugyanúgy működik, mint a teljes casco, viszont jóval drágább annál. Ez valamilyen szinten érthető is, hiszen ennél a konstrukciónál a társaságok sokkal nagyobb kockázatot vállalnak. A gyakorlatban azt jelenti, hogy a határozott idejű változat a rendes casco díjának akár 2-3-szorosa is lehet.

Címkék: