Budapesti látnivalók: a Halászbástya és környéke

Budapest látványosságai közé tartozik a Halászbástya is

Budapest látványosságai közé tartozik a Halászbástya is

Magyarországon oly sok a látnivaló, hogy érdemes évről évre néhány hétvégét rászánni és kirándulásokat szervezni a még kevésbé ismert tájakra, városokba. Szépen sorban bejárhatjuk a nekünk tetsző helyszíneket, legyenek ezek falvak, városok, vagy éppen a főváros, Budapest. Egy megnézésre érdemes világhírű látnivaló a fővárosban a Halászbástya – melyet mindenkinek a figyelmébe ajánlhatunk – Budapest első kerületében található, és 1987 óta a Budai Vár részeként a világörökség része. A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, melyet érdemes többször is megnéznünk.

Már messziről felhívja magára a figyelmet a Bástya főhomlokzata, amely a Dunával párhuzamos, és messzebbről sem lehet szem elől téveszteni a szép épületegyüttest. A második világháborúban sok sérülés érte és a környezeti hatások is sok kárt okoztak benne, de jelenleg újra teljes pompájában csodálhatjuk meg. Maga a Halászbástya ingyenesen megtekinthető, viszont a tornyokat összekötő folyosók látogatása egy jelképes díjhoz van kötve. Ezt az összeget érdemes rászánnunk, mert az innét szemünk elé táruló budapesti látkép felejthetetlen! A Duna bármelyik partjáról is tekintünk a főváros központi részére, az elénk táruló panorámában a Halászbástya meghatározó szerepet kap.

Tőle nincs már messze a Mátyás-templom és az Arany Sas Patikamúzeum is, amelyeket – ha az időnkbe belefér – szintén érdemes megtekinteni. Ha kellően bátrak vagyunk, hogy egy más jellegű látnivalóért lemerészkedjünk a föld alá, ne hagyjuk ki a közelben a Budavári labirintust sem. A labirintus is igen sok érdekes látnivalót tartogat számunkra!

Print Friendly, PDF & Email
Címkék:  ,