Budapest hazánk kulturális, gazdasági és pénzügyi központja

Az egyik legszebb európai főváros: Budapest

Az egyik legszebb európai főváros: Budapest

Magyarország lakosságának közel egy negyedét teszi ki ez az óriási, folyamatosan nyüzsgő metropolisz. A városok versenyében Budapest minden tekintetben az első helyen foglal helyet. Itt összpontosul az ország gazdasága és ide futnak be a főbb közlekedési útvonalak is. Az európai nagyobb városok terén Budapest kiemelkedő helyen foglal helyet a lakosságszám és a turisztikai vonzerő tekintetében. Évente milliókat vonzanak a budapesti látnivalók.

Közigazgatási szempontból egy nagy egységet alkot, de a budapesti kerületek saját önkormányzati szereppel rendelkeznek. Saját polgármestert és közgyűlést választanak az ott élő polgárok. A budapesti kerületek működését a Főpolgármester fogja össze a fővárosi közgyűlés keretében.

Különleges természeti adottságokkal rendelkezik a Duna menti városok között Budapest. Bővelkedik termálvizekben, a hegyekben nagyon sok túraútvonal van kialakítva és a történelmi belváros nagyon sok szecessziós stílusú műemlék épülettel rendelkezik.

Az utóbbi években a budapesti kerületek számos EU-s pályázat révén újították meg köztereiket, útjaikat és történelmi épületeiket.

A budapesti látnivalók közül a Lánchíd, a Mátyás-templom, a Parlament és a Szabadságszobor a legkiemelkedőbb. Ezek éppen olyan szimbólumai Budapestnek, mint Londonnak a Big Ben.

Az egész magyar gazdaság számára meghatározó a főváros szerepe, hiszen itt termelik az ország GDP-jének 40 százalékát. Az ország politikai központja is, hiszen itt működnek a kormányzati és döntéshozó szervek. Az ország legnagyobb egyetemei is fővárosunkban találhatóak.

Címkék:  ,