Isiász

Isiász vagy gerincsérv: mi a különbség a kettő között?

Az isiász gyakorlatilag az ülőidegek gyulladása. Szokták ülőidegzsábának is nevezni. Egyáltalán nincs összefüggésben az életkorral, hiszen nem az idősek betegsége. Inkább azok szoktak szenvedni az isiásztól, akik hosszabb ideje végeznek ülőmunkát. Sokakat érdekel, hogy az isiász és a gerincsérv gyógyítható? A www.gyogytornaszom.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod. Az ülőidegzsába speciális gyógytornával kezelhető. Sajnos az isiász kialakulhat terhesség, ágyéki gerincsérv és bizonyos fertőzések miatt is.

A tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a gyakori zsibbadás és a tűszúrás-érzés. Talán ez utóbbi tünet számít a legkellemetlenebbnek. Természetesen abból, hogy valaki szúrást érez a lábában, nem lehet egyértelműen rámondani, hogy ez isiász. Ugyanis a cukorbetegség, a magas vérnyomás, bizonyos gyógykészítmények és az ideggyulladás is okozhatja az ilyen kellemetlen érzést. A gerincsérv egyfajta kitüremkedés a csigolyák között. A gerincsérv is sérv, azonban nem a hastájékon jelentkezik, hanem a háton.

Mi az a gerincsérv és van-e rá megoldás?

Ha porckorongsérvről beszélünk, akkor arra kell gondolnunk, amikor a csigolya rostos gyűrűje elszakad és a benne található puha anyag kitüremkedik. Ez azért jár nagymértékű fájdalommal, mert a gerincben lévő idegeket is érinti. A mindkét oldalra kisugárzó deréktáji fájdalom és az érzéskiesés igen komoly problémának számítanak. Ha a háti vagy a nyaki szakaszon következik be a sérv, akkor az érintett gerincvelő is nyomás alá kerülhet.

Rizikófaktornak számít a túlsúly, a folyamatos és megterhelő fizikai munka, a rossz testtartás és a gerincferdülés. Ez utóbbi már műtét által is orvosolható, de léteznek speciális gyógyászati kiegészítők, amik képesek egyenes irányba húzni a gerincet. A porckorongsérv esetén fellépő fájdalom kisugározhat a nyakból a karba, vállba és derékba is. Természetesen a lábszár is érintett lehet, ha a háti csigolyákról van szó. A fájdalom mértéke változhat és akár heteken át is jelentkezhet. Ha izomgyengeség lép fel, akkor vizelettartási gondokkal is számolni kell.

Miként kezelhető az isiász?

Az idegi eredetű problémák és a folyamatos derékfájdalom, ha már olyan elviselhetetlen, akkor nemcsak gyógytornával, de műtéttel is kezelhető. Az idegnyomás vagy az idegbecsípődés egy tűszúrás érzéssel társítható. Az isiász vagy az ülőidegzsába többféle módszerrel kezelhető. Ha kismértékű az elváltozás és nem jelentkezik annyi tünet egyszerre, akkor a gyógytorna elegendő. Viszont előfordulhat, amikor már injekciós vagy infúziós terápiát kell alkalmazni, mert a torna nem elég.

Az isiászt mindenképpen kezelni kell, hiszen hosszú idő elteltével székletürítési és vizelettartási gondokat okozhat. Ezek ritkábban fordulnak elő, azonban a komoly panaszok hátterében állhat az ülőideg-gyulladása. A megfelelő kezelési módok kiválasztása mindenképpen szakember feladata, aki a probléma feltárása után felállítja a megfelelő diagnózist is. Magunktól ne kezdjünk el semmilyen terápiát, hiszen lehet, hogy többet ártunk vele, mint használunk, ráadásul a kialakult állapotot is tovább ronthatjuk!

Címkék: