A vízszivattyú igényeli a tavaszi karbantartást

Nyomásmérés a vízszivattyú után

Nyomásmérés a vízszivattyú után

Az öntözőberendezéseknek most kezd eljönni az ideje, az időjárás jelentés szerint kezdődik a kánikula. A gondos gazdák már bizonyosan ellenőrizték az öntözőberendezés minden elemét, talán már egy főpróba is volt.

A vízszivattyú az egyik olyan része az öntözőberendezésnek, ami a téli nyugalmi állapotban tönkremehet. A meghibásodás többnyire az oxidálási folyamatoknak az eredménye. Mivel a vízszivattyút általában vízaknában vagy az épület alagsorában helyezik el, állandó nedves közegnek van kitéve.

Amint az köztudott, a nedves levegő fokozza az oxidálási folyamatokat, a szivattyú teste is gyorsan rozsdásodásnak indul. Amíg csak a külső burkolat rozsdásodik, addig nincs túl nagy veszély, de amikor a forgó részeket is eléri az oxidáció, akkor már vészhelyzet alakulhat ki. A vízszivattyú tengelye vagy ventilátora ilyenkor elakadhat, mely a pumpa azonnali leállását eredményezi. Ha a rendszert valaki állandó hatállyal figyeli, ez azonnal észrevehető és kijavítható, de az automata kültéri rendszereknél ezt sokszor nem észlelik.

Print Friendly, PDF & Email